Cum aleg un scaun auto pentru copii

Scaunele auto pentru copii se aleg in functie de varsta, inaltime, greutate si compatibiitate cu modelul de masina in care urmeaza sa fie instalate.

Functia de baza a unui scaun auto pentru copii este sa asigure o protectie cat mai mare micului pasager. Din acest motiv, este recomandat ca alegerea sa fie foarte bine documentata.

In momentul de fata in Uniunea Europeana, se folosesc in paralel 2 standarde de omologare: R44.04 si R129 (I-Size). Standardul R44.04 ia ca referinta greutatea copilului pentru incadrarea unui scaun auto intr-o anumita grupa (grupa 0+, 1, 2 sau 3). Standardul R129 (I-Size) clasifica scaunele auto in functie de inaltimea copilului exprimata in centimetrii. Acest standard nu mai foloseste notiunea de grupe si prevede obligativitatea transportului copiilor cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 15 luni. El se aplica doar scaunelor cu prindere in Isofix.

Scaune auto Graco - Calatoreste in deplin confort

Calatoreste in siguranta

SCAUNUL PENTRU NOU-NASCUT sau in termen popular "SCOICA" face parte din prima grupa scaune auto, destinate bebelusilor de la nastere si pana la varsta de 1,5 ani, sau pana la o greutate de 13 kg sau o inaltime de 76 cm (daca este omologat dupa standardul I-Size).

SCOICILE trebuie sa asigure o pozitie cat mai putin curbata pentru a permite o respiratie adecvata a nou-nascutului.

• Inserturile de nou-nascut se scot pe masura bebelusul creste. Sunt multe cazuri in care, parintii au senzatia ca bebelusul nu mai incape in scoica datorita faptului ca au uitat sa scoata insertul de nou-nascut.

• Scoicile sunt prevazute cu maner anti-rebound, ca element suplimentar de siguranta, cu rol anti-rasturnare.

• Pe bancheta autoturismului scoicile se pot instala utilizand centurile masinii sau folosind baza Isofix compatibila.

• Scoicile pentru a putea fi folosite pe cadrul carucioarelor au nevoie de adaptoare speciale. Graco, cel mai mare producator la nivel mondial a eliminat acest neajuns, scoicile Graco fixandu-se pe cadrul carucioarelor Graco direct, fara a utiliza adaptori speciali.

Vezi modele

Scaune grupa 0-18 Kg

Scaune grupa 0-18 Kg

Scaunele auto din acesta grupa sunt destinate copiilor mai mici de 4 ani, sau pana la o greutate de 18 kg, sau conform standardului I-Size, pana la o inaltime de 105 cm.

Scaune grupa 0-18 Kg se pot instala cu fata sau cu spatele la sensul de mers (rear-facing). Recomandarea specialistilor in siguranta auto copii este aceea de a transporta copii cu varsta mai mica de 4 ani exclusiv cu spatele la sensul de mers pentru a asigura cea mai buna protectie a zonei capului si coloanei cervicale.

• Pe piata se comercializeaza atat scaune auto cu prindere in centurile masinii cat si cu prindere in Isofix.

Graco a lansat in 2021 primul sau model de scaun auto exclusiv Rear-Facing, adica orientat doar cu spatele la sensul de mers. Acesta a fost testat la impact in cel mai dur test, testul suedez Plus.

Instalarea scaunului auto pe bancheta masinii este recomandat sa se faca sub indrumarea unui specialist pentru ca statistic 76% din scaunele auto sunt instalate in mod gresit.

Vezi modele

Inaltatoarele cu spatar

Inaltatoare cu spatar

Inaltatoarele cu spatar sunt scaunele auto destinate copiilor dupa varsta de 4 ani sau pentru copii cu o inaltime mai mare de 105 cm.

• conform standardului R44 Inaltatoarele cu spatar sunt incadrate in grupa 15 - 36 Kg.

• denumirea de Inaltatoare cu spatar vine din traducerea termenului international de "High Back Booster".

• Rolul principal al inaltatoarelor cu spatar este de ajustare a pozitiei centurii in raport cu corpul celui mic. De asemenea acest tip de scaune auto asigura si potectia la impact lateral.

Vezi modele

Inaltatoare fara spatar

Inaltatoare fara spatar

Inaltatoarele fara spatar sunt recomandate copiilor cu greutate mai mare de 22 kg si se pot folosi pana la 36 kg, adica in jurul varstei de 12 ani.

• In general, acest tip de inaltatoare nu pot fi fixate in centuri. Exista producatori mari de scaune auto care au dezvoltat modele de inaltatoare cu Isofix sau cu niste conectori speciali de tip Isocatch (Isofix flexibil).

Vezi modele

Scaune grupa 0-36 Kg

Scaune evolutive

Scaunele evolutive sunt scaunele auto ce pot fi folosite de la nastere pana la varsta de 12 ani.

• Conform standardului de omologare R44.04 scaunele evolutive sunt incadrate in grupa 0-36 Kg.

Scaunele evolutive sunt categoria cea mai cautata de scaune auto, datorita raportului excelent calitate-pret.

• Practic, pe toata durata in care legsilatia recomanda utlizarea unor astfel de dispozitive, copilul poate fi transportat in siguranta in acest tip de scaune.

Scaunele evolutive se instaleaza cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 4 ani (greutate aproximativa de 18 kg) si cu fata la sensul de mers pana la 36 kg (aproximativ 12 ani).

• Instalarea cu fata la sensul de mers se poate face fie in centuri, fie in sistem Isofix.

• Protectia la impact lateral este un mare plus de siguranta al acestui tip de scaune.

Scaunele auto 0-36 Kg Graco au tetiera reglabila pe inaltime in 10 pozitii, iar centurile proprii ale scaunului se regleaza si se tensioneaza odata cu reglarea tetierei.

Vezi modele